Tècniques d'estudi
1. Factors que intervenen amb el rendiment acadèmic:
- Els coneixements previs.
- La motivació.
- Les aptituds intel·lectuals.
- Les tècniques i hàbits d'estudi.
2. Consells per tenir uns bons hàbits i tècniques d'estudi:
S'ha de començar per controlar una sèrie d'aspectes que poden ajudar o perjudicar:
FACTORS AMBIENTALS
|
FACTORS INTERNS
|
- Lloc d'estudi
- Temperatura
- Silenci o música instrumental
- Il·luminació
- Postura personal
- Mobiliari
|
- Relaxació
- Atenció
- Concentració
- Evitar distractors
- Motivació
|
Pel que fa als factors ambientals:
·LLOC D’ESTUDI
–Fix: sempre el mateix.
–Individual: (si és possible)
–Ordenat: se sap on trobar cada cosa.
·MOBILIARI
–Cadira: respatller recte i alt. Angle
recte.
–Taula: alçada proporcional a la cadira,
prou gran.
–Prestatgeria: llibres a la vista i ordenats.
–Suro: per penjar-hi allò que no s’ha d’oblidar.
·CONDICIONS AMBIENTALS
–Il·luminació: si pot ser natural. Si és artificial
tenir dos punts de llum, el general i
un altre sobre la taula.
–Ventilació: cal renovar l’aire.
–Temperatura: entre 18 º i 22 º.
–Distraccions: evitar estímuls que dificulten la
concentració.
3. Com millorar
la motivació:
•
Cercant
objectius (realistes i a curt termini).
•
Fent
que l’estudi sigui un hàbit.
•
Gratificar
els objectius complits amb premis.
•
Fer
un sobre esforç a principi de curs.
•
Desenvolupar
la curiositat.
•
Evitar
els principals distractors.
•
Autoconfiança.
4. Tècniques d’estudi:
•
Prelectura.
•
Cercar al diccionari les paraules que no entens.
•
Distinguir les idees principals i les
secundàries.
•
Subratllar.
•
Anotacions al marge del llibre.
•
Realitzar els esquemes a dina A4.
•
Realitzar els esquemes seguint l’estructura
lògica del text.
•
Elaborar resums.
•
Quan facis el resum has de tenir davant el text
i l’esquema.
•
Després d’haver estudiat el tema, has de
repetir-ho sense mirar.
•
Has de repasar el tema durant les 48 hores
següents.
•
Has de distribuir els repasos a llarg del temps.
5. Tècniques actives:
•
Has
de realitzar una síntesis visual del que has estudiat.
•
Has
d’estudiar formulant-te preguntes.
•
Has
de realitzar els exercicis que manda el professor.
•
Has
de ser capaç de relacionar els continguts en les diferents assignatures.
•
Parlar
dels continguts entre els teus amics.
•
Preparar
el temes per poder intervenir a classe i resoldre els possibles dubtes.
6. Exàmens:
•
Abans
de realitzar l'examen, has de distribuir el temps que empraràs a cada pregunta.
•
Has
de realitzar un guió de cada resposta.
•
Has
de deixar uns minuts per revisar l’examen.
•
Llegeix
amb atenció l’enunciat de cada pregunta.
7. Horari i planificació de la feina:
•
ELABORACIÓ
D’UN HORARI D’ESTUDI:
•
Fer
una llista de les àrees per ordre de dificultat.
•
Analitzar
el temps disponible, tenint en compte: Dormir, menjar, temps lliure, classes, activitats
extraescolars, temps d’estudi, etc.
•
Quan
estudiar: trobar l’horari
adequat a les condicions individuals, fer pauses cada hora.
•
Distribuir
les àrees: ordenar per
dificultat i dedicar un temps a cada àrea al llarg de la setmana.
•
Elaboració
d’un horari provisional per establir després el definitiu.
•
A la
teva planificació, has de preveure un temps pels imprevistos.
•
Després
de cada hora, has de descansar uns minuts.
•
Has
d’estudiar setmanalment entre 15 i 21 hores.
•
Has
d’estudiar de la següent forma: normal-difícil-fàcil.
•
Has
d’acabar a l’hora prevista.
•
PER
QUÈ CAL PLANIFICAR?
•
Compromet
amb uns objectius concrets.
•
Obliga
a un treball diari.
•
Estalvia
temps i esforç.
•
Trenca
amb la indecisió de què estudiar i quan fer-ho.
•
Permet
un control i una revisió del que s’ha realitzat.
•
Permet
compaginar l’estudi amb el descans.
•
CARACTERÍSTIQUES
D’UNA BONA PLANIFICACIÓ
•
Realista: Adequada a les possibilitats de cadascú.
•
Flexible:
Adaptable a diferents
circumstàncies i èpoques.
•
Personal:
Adequada als objectius i
interessos de cadascú.
•
Seqüencial:
Plantejar objectius a
llarg, mitjà i curt termini.
8. Higiene mental:
•
Has
de fer exercici físic com a mínim dos dies a la setmana.
•
Has
de dormir entorn a les 8 hores diàries.
•
Has
d’utilitzar una respiració lenta i profunda.
•
A la
teva alimentació ha de predominar les proteïnes, calci, fòsfor i vitamines.